Повернутися до звичайного режиму

Міжнародний День птахів

Щорічно 1 квітня відзначають Міжнародний день птахів, який проходить в рамках програми ЮНЕСКО«Людина і біосфера». Саме 1 квітня 1906 була підписана Міжнародна конвенція з охорони птахів.
День птахів — це не тільки річниця Конвенції, але і час прильоту пернатих із зимівель. За традицією в цей час в очікуванні пернатих розвішуються шпаківні, дуплянки та інші «пташині будиночки». Повернення птахів святкується також як прихід весни.
Птахи безумовно зачаровують нас своєю свободою, співом, цікавою поведінкою. Недарма ж дуже часто митці змальовують у своїх роботах дивних і гарних пташок, а люди називають лагідно один одного пташиними назвами, аби передати весь колорит та неповторність своєї любові та гарного ставлення. А ще, вважаю досить символічним, що українська мова є майже синонімом до слова “солов’їна”, що означає – милозвучна, співуча, мелодійна.
Загалом же пташки, окрім того, що радують наші душі, є ще й важливою ланкою в екосистемі та головними помічниками для природи. Головне ж, що хочеться донести, згадуючи про це свято: ми так само повинні допомагати пташкам, як вони нам. Адже турбота про птахів – це не лише екологічна проблема, а велика й важлива проблема, що стосується кожного. Птахи – частинка нашої культури, історії, нашого світогляду і світовідчуття. І саме в наших руках їхнє щасливе майбутнє. І – своє. Адже, допомагаючи пташкам, ми робимо добру справу, допомагаємо планеті і даємо можливість своїм нащадкам споглядати ці чудові творіння природи не тільки на малюнках в книжках, а й у вільному, чистому небі.
Кiлькiсть переглядiв: 13